MetaHubMetaHub Kripto, Teknoloji ve Airdrop Haberlerini Listeleyin

IMF, Pasifik Adası Ülkelerinde Finansal Katılımı Artırmak İçin Dijital Para Önerdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Pasifik ada ülkelerinde finansal kapsayıcılığı artırmak için dijital para kullanımını önerdi. IMF, bu ülkelerin çoğunda nakit kullanımının hala çok yaygın olduğunu ve insanların bankacılık hizmetlerine erişiminin sınırlı olduğunu vurguluyor.

Dijital para birimi, akıllı telefonlar veya benzeri cihazlar kullanılarak güvenli ve kolay bir şekilde transfer edilebilir. Bu sayede bank hesabı olmayan kişilerin bile finansal sisteme dahil olması sağlanabilir. IMF, dijital paranın iyi tasarlanması ve yönetilmesi durumunda finansal kapsayıcılık, ödemelerin verimliliği gibi kamu politikası hedeflerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak kurum, hızlı ve yetersiz düzenlemeyle dijital para birimi benimsenmenin olumsuz sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Pasifik Okyanusu’ndaki uzak ve dağınık ülkelerde dijital paranın finansal kapsayıcılığı önemli ölçüde artırabileceğini ve finansal hizmetlerin kalitesini yükseltebileceğini öne sürdü.

25 Mart’ta yayımlanan bir raporda, IMF’nin üst düzey ekonomi uzmanları, hem özel stabil coinlerin hem de merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) Pasifik Adaları ülkelerinin ekonomileri üzerindeki potansiyel etkisini inceledi.

Raporda, ülkelerin sınırlı ve eşitsiz finansal hizmetlere erişime sahip olduğuna ve bu durumun inatçı yoksulluk ve eşitsizliğe katkıda bulunduğuna dikkat çekildi.

Dahası, bu ülkeler ağırlıklı olarak havale akışlarına güveniyor, bu da onları azalan muhabir bankacılık ilişkilerine karşı özellikle savunmasız hale getiriyor.

Dijital Para Pasifik Ada Ülkelerine Yardımcı Olabilir

IMF, bu sorunları ele almak için dijital para devrimini benimsemenin Pasifik Ada ülkeleri için birçok faydayı beraberinde getirebileceğine inanıyor.

Bu ülkeler, güçlü ödeme sistemleri geliştirerek, finansal kapsayıcılığı genişleterek ve muhabir bankacılık ilişkilerinin kaybını azaltarak ekonomik büyümenin ve istikrarın önünü açabilir.

Raporda ağırlıklı olarak IMF tarafından güçlü bir şekilde savunulan CBDC’lere odaklanılsa da, yabancı para birimleriyle desteklenen özel stabilcoinlerin potansiyelini de kabul ediyor.

IMF, sınırlı denetim kapasiteleri nedeniyle daha küçük Pasifik Ada ülkelerinin kendi bağımsız stabil coinlerini çıkarmalarına karşı tavsiyede bulunuyor. Ancak raporda özel bir stabil coin olarak Tether’den bahsediliyor.

Mevcut ulusal para birimleri ve gelişmiş bankacılık sistemlerine sahip Pasifik Ada ülkeleri için IMF, merkez bankasının dijital para birimini çıkarması ancak işletimi özel ara kurumlara devrettiği iki katmanlı bir CBDC modeli öneriyor.

Kendi para birimleri olmayan ülkeler için ise raporda, yabancı para birimi bazlı stabilcoinlerin sıkı düzenleme ve denetim uygulandığı takdirde uygun bir alternatif olabileceği belirtiliyor.

Şu anda Pasifik Ada ülkelerinden hiçbiri resmi olarak özel kripto paraları veya stabilcoinleri kullanmıyor; Fiji, Palau, Solomon Adaları ve Vanuatu gibi yalnızca birkaçı CBDC konseptini araştırıyor.

IMF, CBDC’ler İçin Savunmaya Devam Ediyor

IMF, CBDC uygulamasının uluslararası savunuculuğunda ön saflarda yer almaya devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkanı Kristalina Georgieva, CBDC’lerin nakdiye alternatif olabilecek ve özel parayla birlikte var olabilecek, güvenli ve uygun maliyetli bir seçenek olarak potansiyelinin altını çizdi.

Atlantic Council’in CBDC takipçisine göre, küresel GSYİH’nın %98’ini temsil eden 130 ülke şu anda bir CBDC’yi araştırıyor, G20 ülkelerinin 19’ü ise CBDC geliştirmelerinin ileri aşamasında.

Toplamda 11 ülke, aralarında Çin, Bahamalar, Nijerya, Anguilla, Jamaika ve yedi Doğu Karayip ülkesinin de bulunduğu şekilde, tamamen bir CBDC başlattı.

Bir dijital para birimi başlatmak için onaylanmış planı olmayan birkaç ülkeden biri de Amerika Birleşik Devletleri’dir. Ancak ülke yine de toptan (banka arası) CBDC konusunda ilerleme kaydediyor.

Ayrıca, ABD’de bazı yasamacılar, gizlilik endişeleri nedeniyle CBDC’ye şiddetle karşı çıktı. Florida Valisi Ron DeSantis ve şu anki Cumhuriyetçi başkan adayı, geçen yıl Amerikalıların mali durumlarını gözetlemek ve kontrol etmek amacıyla bir CBDC kurma hareketini yasaklayan bir yasa imzaladı. DeSantis o sırada, “Merkez bankası dijital para birimi kurma hareketi, Amerikalıların mali durumlarını gözetlemek ve kontrol etmek için bir girişimdir. Bu, gizliliği ihlal edecek, tüketici seçimini sınırlandıracak ve piyasa rekabetini zayıflatacaktır.” demişti.

Kaynak

*Twitter

uncdf.org/inclusiveinnovation/pacific-islands-fintech-innovation-challenge

elibrary.imf.org/view/journals/087/2024/003/087.2024.issue-003-en.xml

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir