Türkiye’nin Misyon Bankası, dijital varlık saklama ve tokenizasyon teknolojisinden yararlanmak için İsviçre firması Taurus ile ortaklık kurduğunu duyurdu.
BThaber adlı yerel medya kuruluşunun haberine göre, henüz bir yıl önce kurulan neobank, Türkiye’yi saklama hizmetleri ve tokenizasyon alanında bölgesel bir mükemmellik merkezi olarak konumlandırmayı hedefliyor.
Taurus, Credit Agricole, Credit Suisse ve Deutsche Bank (son ikisi yatırımcı konumunda) gibi müşterileriyle dijital varlık alanında tanınmış bir oyuncu.
Misyon Yatırım Bankası Artık Dijital Saklama Hizmetleri Sunabilir
İşbirliği, Misyon Bankası’nın bankalar, portföy yönetim şirketleri, aracı kurumlar, fintech’ler, aile ofisleri ve merkez bankaları dahil olmak üzere çeşitli kurumlara dijital saklama hizmetleri sunmasını sağlıyor.
Misyon Bankası CEO’su Dr. Önder Halisdemir, yorumunda, “Türkiye’yi bölgesinin İsviçresi yapmak hedefiyle ülkemiz ve bölgemiz için önemli bir adım attık” dedi.
Türkiye’nin dijital varlık saklama hizmetleri için yerel düzenleme çerçevesinin tamamlanmasıyla Misyon Bankası, Türkiye’yi bölgede saklama hizmetleri ve tokenizasyon için çekici bir merkez haline getirmeyi hedefliyor.
Türkiye, kripto varlık mevzuatı konusunda önemli adımlar atıyor. Maliye Bakanı yakın zamanda düzenlemelerin son aşamada olduğunu belirtti.
Türkiye, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) denemeleri yürütmenin yanı sıra çeşitli tokenizasyon ve kripto para birimi girişimlerine de şahit oldu.
HSBC, 2023 sonlarında bir altın tokenizasyon girişimi başlattı, Takasbank 2019’da Biga Altın’ı piyasaya sürdü, Garanti BBVA 2023’te Garanti BBVA Dijital Varlıklar’ı kurdu ve ödeme şirketi Colendi, 2022’de kurumsal blockchain şirketi SETL’yi satın aldı.
Halisdemir, “Ülkemizdeki yasal düzenlemeler tamamlandığında, bu çalışmalar Türkiye’yi varlık saklama ve tokenizasyon alanında rekabetçi bir konuma getirecek ve ülkemize bölgesel bir çalışma alanı sunacaktır” dedi.
Tokenize Edilmiş Fonlar Popülerliğini Korumaya Devam Ediyor
Önde gelen yatırım risk değerlendirme şirketi Moody’s, bu yılın başlarında yayınladığı bir raporda, tokenize edilmiş fonların değerinin, 2023 başında 100 milyon dolardan, ABD hazine senetlerinin artan tokenizasyonu ile birlikte yaklaşık 800 milyon dolara fırladığını ortaya koydu.
Raporda, hem kamu hem de özel blok zincirlerinin çeşitli varlıkların dahil olmasına tanıklık ettiği vurgulandı.
Daha dikkat çekici örneklerden bazıları, Franklin Templeton’ın ABD Hükümeti Para Piyasası Fonu’nun Stellar’dan Polygon’a genişlemesi, Backed Finance’ın tokenize edilmiş kısa vadeli ABD hazine bono ticaret fonu (ETF) lansmanı ve UBS Asset Management’ın Ethereum blok zincirinde tokenize edilmiş bir para piyasası fonu (MMF) uygulamasıdır.
Moody’s’e göre, MMF’lerin tokenize edilmesi, istikrarlarını stablecoinlerin teknolojik avantajlarıyla birleştirme potansiyeli sunuyor.
Singapur merkezli bir fintech şirketi olan DigiFT de pazartesi günü ABD Hazine bonosu emanet makbuzu (DR) tokenlerinin lansmanını duyurdu.
DR tokenleri, yatırımcılara altta yatan ABD Hazine bono sahipliğinde kesirli mülkiyet sunarak, yatırımcıların geleneksel olarak güvenli ABD borç piyasasına önemli bir ön yatırım sermayesi ihtiyacı olmadan erişim sağlamalarına olanak tanır.
Kaynak
cryptonews.com/news/turkeys-misyon-bank-taps-taurus-for-digital-asset-custody-and-tokenization-services.html
Bir yanıt yazın